HISTORIEN FORTSÆTTER HELDIGVIS

Siden Carl Andreasen fortalte FSK´s historie til klubbladet i 1988 er der kørt mange heat på Fjelsted Speedway Center. Om dem og om den senere udvikling fortalte den nuværende formand, Annette Vesterskov, i 2007:

Som supplement til historien fortalt af Carl Andreasen kan jeg tilføje, at 500cc banen blev anlagt i 1976 på kun 28 dage, og Kristi Himmelfartsdag blev der kørt åbningsløb.

I 1979 blev der kørt landskamp Danmark-Polen. I 1989 fik vi foræret det gamle bibliotek i Ejby da der skulle bygges nyt. Det er det der i dag fungerer som klubhus på 500cc banen. Samme år blev der kørt VM Par semifinale med 6 mand på banen ad gangen. Faktisk var det året, hvor Danmarks Motor Union fyldte 75 år.

Klubbens storhedstid var i årene 1988 til starten af 90´erne, hvor vi var Danmarks største speedwayklub og med mængder af succes. Jan O. Pedersen blev verdensmester i 1991, hvilket hele klubben og endog hele kommunen fejrede med pomp og pragt.

Herefter begyndte det desværre at gå den forkerte vej. Det knagede i økonomien, og som årene gik, forsvandt kørere og medlemmer i stor stil. Hele grundlaget for en speedwayklub er kørerne og da de ikke længere var til stede, var der stort set intet grundlag for klubben. I 1998 var der kun én 500cc kører og en håndfuld 80cc kørere tilbage. 50cc kørere var der ingen af. Ingen hverken i eller uden for speedway regnede længere den engang så succesfulde klub for noget. Derudover var det hele efterhånden blevet noget misligholdt at se på og dermed også en smule trøstesløst. Noget måtte gøres hvis stumperne skulle samles op igen. Den daværende formand, Lasse Hansen, og den øvrige bestyrelse gjorde sig mange tunge overvejelser og endte med at sælge matriklen, hvorpå 500cc banen ligger og som hidtil havde været i klubbens eje, til en privat ejer. Gælden var stor og første opgave var at få denne væk. Klubbens indtægt fra salg af jorden gik direkte til afdrag i banken og resten var banken i store træk så flinke at eftergive.

Nu kunne der startes på en frisk. Vel vidende at dette ville blive noget af en opgave, kom der nye kræfter i bestyrelsen. Deriblandt undertegnede, som fik til opgave at sidde tungt på kassen de første par år, og der blev ikke brugt én eneste 25-øre, uden at det først var vejet og vurderet, om det nu også var et nødvendigt forbrug. Derudover begyndte vi at afholde åbent hus-arrangementer. Vi måtte og skulle have nye kørere ind. Disse skulle danne grundlag for fremgang og klubbens fremtidige eksistens. Uendelig langsomt men sikkert gik det fremad igen. Der kom flere kørere til og dermed også nye forældrekræfter. I år 2000 overtog jeg formandsposten, efter at Lasse Hansen havde trukket sig mere og mere tilbage funktionelt. Han havde i mange år brugt det meste af sit liv i FSK. Endog i perioder boet i en campingvogn på banen for at overkomme det hele.

2002 var det år, hvor vi igen forsøgte os med et lidt større løb. U-21 blev kørt i Fjelsted d.2.juni, med ca. 1500 tilskuere. En lille aha-oplevelse i den ellers for os så “mørke tid”.

I 2003 blev Nicki Pedersen verdensmester. En stor begivenhed for Danmark og for Fjelsted hvor Nicki jo er “opvokset”. Sådanne glædelige oplevelser giver kræfter til at komme videre og en tro på fremtiden.

2005 blev året hvor vi med DM Finalen 500cc beviste, at Fjelsted var med igen. Året hvor mange opdagede, at klubben stadig eksisterede. D. 19. august strømmede ikke færre end 6500 tilskuere ind på vort anlæg og var med til at gøre dette til den mest festlige dag i meget lang tid. Indrømmet – der var små skønhedsfejl ved arrangementet; men alt i alt gik DM Finalen 2005 over i historien som en ufattelig succes, trods det faktum at ingen af os havde prøvet at arrangere et så stort løb før. Nicki Pedersen blev Danmarksmester på den bane, hvor han kørte sine første meter på en speedwaycykel, da han var dreng. En fantastisk oplevelse for alle – ikke mindst for Nicki.

Vi brugte sæson 2006 til at få pusten igen. DM´et havde arbejdsmæssigt tæret voldsomt på alle klubbens medlemmer såvel store som små. Derudover blev der brugt kræfter på at finde den rigtige løsning omkring den lille bane, da ejeren af jorden, Hanne Jensen, var nødsaget til at sælge. Heldigvis lykkedes det og jorden er i dag ejet af Middelfart Kommune.

Året er 2007 og næste skridt fremad er en realitet. Efter at have været ude af speedway på topplan i 7 år, stiller Fjelsted nu igen op i den bedste danske række, Anti Rust Ringen Speedway League. Vi mener nu at have organisationen til det og med et hold bestående af hovedsageligt unge fynske kørere med Hans Andersen i spidsen som holdkaptajn føler vi os rigtig godt forberedt.

Til august afvikles DM Finalen 500cc igen på Fjelsted Speedway Center. Det glæder vi os meget til, og målet er denne gang 8000 – 9000 tilskuere, hvilket jeg tror vi når. Mange har allerede sikret sig billetter, hvilket tyder på et fyldt speedwaycenter d. 3. august 2007.

Klubben har i dag ca. 120 medlemmer, tre 500cc hold inkl. ligaholdet, et 80cc hold og to 50cc hold.

Skrevet af formand Annette Vesterskov – april 2007.