FJELSTED SPEEDWAY KLUB 40 ÅR


En mørk og blæsende novemberaften i et lille kvistværelse i Ejby Ungdomsklubs lokaler på Æblegyden i Indslev/-Tårup blev Fjelsted Knallert Klub (FSK) “født”. Det er nu 40 år siden til november.

Imidlertid blev knallertkørerne for “gamle” og faldt for aldersgrænsen for knallertspeedway. De ville dog gerne blive i sporten under FSK og i 1975 fik det klubledelsen til at tilmelde et hold i 500cc-turneringen, selv om man ikke havde bane til dette formål.

“Hjemmematcherne” blev kørt på baner, som beredvilligt blev stillet til rådighed af Holsted og Fredericia. Det var derfor blevet et stort ønske for klubben at få sin egen 500cc-bane, således at kørerne kunne benytte egen hjemmebane. I efteråret 1975 traf man lejeaftale med en gårdejer, på det areal, hvor 500cc banen nu ligger.

En ny epoke i FSK’s historie – 500cc banen og en hemmelig tur til Vojens.

Banen, der blev anlagt i april-maj 1976 på 28 dage, er næsten en tro kopi af Vojens Speedway, der blev anlagt året før. Dog er Fjelstedbanen med sine 12m brede langsider og 16m i svingene, 1m bredere end Vojens. Inden banen blev tegnet op kørte klubbens daværende formand og næstformand uden Ole Olsens kendskab til Vojens med målebånd, papir og blyant, for at “stjæle” de nøjagtige mål med sving-radius, afstand mellem langsider, dosering i sving osv. Kristi Himmelfartsdag 1976 blev der kørt åbningsløb på banen og sidst i maj kunne klubben afvikle sin første hjemmematch i 3. div. 500cc. Først i 2012 fortalte jeg Ole Olsen historien om det hemmelige togt tilbage i 1976.

Det er gået op……… men indimellem også ned.

Fjelsteds historie indeholder både opture og nedture. Nedturene har ofte været begrundet med afholdte løb, som gav underskud, miljøkrav, manglende opbakning eller skiftende “besætninger” i ledelserne gennem tiden.

Imidlertid har Fjelsted også haft mange, mange store og imponerende succes´er. Først i 80´erne var FSK Danmarks største klub, gennem mange år er der fostret et utal af verdensmestre, der er afviklet et utal af internationale løb, og derudover har klubben indtil nu afholdt 3 DM Finaler, med op til 11.000 tilskuere.

Mange, mange både kørere individuelt og hold har opnået “metal-pladser” i alle mulige løb og arrangementer både nationalt og internationalt.

Så heldigvis har der været mange flere succes’er end fiaskoer.

40 års jubilæum november 2013

Et jubilæum giver altid anledning til at se tilbage på tiden der gik. Når jeg ser hen over historien og tænker på vort jubilæum, bliver jeg meget stolt og glad. Men bestemt også lidt forskrækket. For ud af de 40 år, har jeg selv siddet ved “roret” i de 13 af dem og været med i bestyrelsen i 15 år. Pyhhh…… man kan blive helt svimmel ved tanken.

Men sikke nogle år. Hele følelsesregisteret har været brugt utallige gange og der er ofte kæmpet hårdt for det jeg har så kært – nemlig Fjelsted Speedway Klub.

Hvordan fejrer vi så vort jubilæum?

  • Jubilæet skal kunne ses hver gang man besøger Fjelsted i 2013. Vi gør i alle tilfælde meget for det.
  • Der vil komme små ekstra overraskelser hen ad vejen for både kørere, medlemmer og publikum.
  • Vi afvikler YGT – Verdensmesterskabet i 80cc – i de første dage i juli.
  • Der arbejdes på at kunne udgive et jubilæumshæfte.
  • Sluttelig afholder vi jubilæumsreception i Fjelsted Forsamlingshus d. 16. november kl. 11 – 15, hvor alle er velkomne.

Vi ved der er rigtig mange der gerne vil lykønske os med vort jubilæum og det er rigtig, rigtig dejligt.

På forhånd 1000 tak for opmærksomheden.
Formand Annette Vesterskov
Forår 2013